Kategoriat
kulttuuri

Steampunk kirjallisuutta

Tienraivaajat

Steampunk itsessään on moderni termi, mutta sen juuret ulottuvat 1800 varhaiseen tieteiskirjallisuuteen. Näihin pioneereihin kuuluvat muun muassa Jules Verne, joka yhdisti teoksissaan elementtejä fantasiasta tieteen ja teknologian viimeisimpiin kehityksiin. Alkulähteille halajavan lukijan kannattaa tutustua teoksiin kuten Vernen Sukelluslaivalla Maapallon ympäri, Edward S. Ellisin The Steam Man of the Prairies tai H.G. Wellsin Tohtori Moreaun saari.

Näiden kirjailijoiden aikana höyry vielä kuljetti maailmaa ja laitteet toimivat mekaanisesti, mutta polttomoottorit ja elektroniikka korvasivat ne ajan myötä. Steampunkin maailmassa kello on kuitenkin eräällä tavalla pysähtynyt jonnekin tuonne 1800-luvulle. Ensimmäisenä modernina steampunk-teoksena voidaan pitää Mervyn Peakin romaania Titus Alone (1959) tai Michael Moorcockin Ilmojen Sotaherraa (1971). Myös Harry Harrisonin Tunnel Through the Deeps on ehtaa höyrypunkia.

Itse termi kuitenkin otettiin käyttöön vasta 1980, variaationa suosioon nousseesta cyberpunkista. Ensimmäisenä sitä käytti K.W.Jeter kuvaillakseeen omia (mm. Infernal Devices) sekä Tim Powersin ja James Blaylockin tekstejä. Hekään eivät kuitenkaan mieltäneet itseään ensisijaisesti tämän genren kirjailijoiksi.

Perusteoksiin kuuluu myös William Gibsonin & Bruce Sterlingin The Difference Engine.

Uudempaa steampunk-kirjallisuutta voidaan jaotella useampiin alagenreihin. Toiset ovat enemmän realistisia 1800-luvun (tai miksei muunkin ajanjakson) vaihtoehtohistorioita, toiset lähempänä fantasiakirjallisuutta. Genrejä myös yhdistellään ja sekoitellaan vapaasti. Näille tyyleille myös keksitään monenlaisia nimiä kuten ”clockpunk”, ”dieselpunk” tai ”atompunk”.

Suosituimpien kirjailijoiden joukkoon ovat nousseet China Miéville (Perdido Street Station) ja Gail Carriger (Parasol Protectorate-sarja). Suomessa on julkaistu usempia lyhyempien kertomusten antologioita, kuten Steampunk! Koneita ja korsetteja, Höyryä ja helvetinkoneita sekä Silintereitä ja siipirattaita.

Kotimaisista kirjailijoista Magdalena Hain Gigi ja Henry trilogia yhdistelee steampunkia ja fantasiaelementtejä. Kirjat soveltuvat myös nuorille lukijoille.